V Benátkách je jídlo výzva, a to i pro někoho, kdo si myslí, že zná italskou kuchyni jako své boty. Zapomeň na ty klasické špagety carbonara nebo capriciosu – Benátky jedou podle vlastních pravidel. Pokud si chceš dát opravdu něco, co tu má tradici, nechoď hned do prvního podniku s chechtajícím se gondoliérem ve výloze.
Tady se jí hodně z ryb a mořských plodů, protože laguna je prakticky kuchyň města. Když ti v nabídce přistanou „cicchetti“, neváhej – tyhle malé jednohubky připomínají italské tapas a jsou ideální ke sklence vína. A jestli chceš fakt něco autentického, hledej podniky, kde sedí hlavně místní a menu nepřepínají do deseti jazyků.
Jestli jsi v Benátkách autem, nezapomeň, že přímo do historického centra se s Toyotou nedostaneš. Auto necháš na parkovišti a pak pěšky nebo vaporetto. Ale neboj, alespoň se ti spálí kalorie před dalším kolem ochutnávek. Dám ti pár tipů, co v Benátkách rozhodně neprošvihnout a na co si dát při výběru jídla pozor.
Benátky mají svoje vychytávky, které jinde ve městě Itálie neochutnáš. První na řadě je "sarde in saor" – marinované sardinky nejdřív osmažené na olivovém oleji, pak naložené v octě, s cibulí, rozinkami a piniovými oříšky. Tuhle kombinaci v menu hledej spíš v menších podnicích, kde se nezaleknou místních chutí.
Pak je tu "risotto al nero di seppia", což je rizoto černé po sépiové inkoustu. Zapomeň na uhlazenou bílou rýži – tady je všechno černé jak noc, chuť je ale jemná, mořská a fakt typická pro Benátky. Jestli nevadí černé zuby na fotkách, jdi do toho.
Nezůstávej jen u hlavních chodů. Vyzkoušej "baccalà mantecato" – sušená a po domácku našlehaná treska, podávaná s bílým chlebem nebo na crostini. Kdo nemá rád ryby, zkus "fegato alla veneziana" – jemně dušená telecí játra s cibulí. Je to jídlo, které spojuje starou školu s domácí pohodou.
Všechna tahle jídla si dej tam, kde vidíš místní obyvatele, ne frontu turistů. Na jídelníčku se leckde objevují taky "moeche" – malé smažené krabíky, ale to chce trochu odvahy a trefit správné období, kdy jsou krabi měkcí. Tip: Většina tradičních jídel chutná nejlíp s bílým vínem z okolí, třeba Soave nebo Prosecco.
Kdo si myslí, že street food je záležitostí pouze moderních měst, ten nikdy nebyl v Benátkách. Právě tady se dá najít spousta malých stánků, bister a "bacaro" barů, kde tě rychle zasytí lokální dobroty. Jestli nerad sedíš dlouho v restauraci, Benátky jsou pro tebe hotový ráj.
Pro začátek vyzkoušej cicchetti. To jsou malé jednohubky, které lokální prodavači skládají ze zbytků čerstvých surovin – třeba opečená polenta s grilovanou treskou, pečené papriky s anchovkou nebo miniaturní sýrové sendviče. Za jedno zaplatíš většinou mezi 1–3 eury, takže můžeš ochutnat víc různých druhů. Skvělá je zastávka v podnicích jako All’Arco nebo Cantina Do Mori, kde si tě pamatují spíš místní než turisté. K cicchetti si místní dávají "ombra" – malou sklenku vína.
Jestli máš chuť na něco teplého, hoď očko po smažených specialitách. Smažené mořské plody "fritto misto" (zvláště kalamáry, malé rybky nebo krevety) často seženete v papírovém kuželu, takže můžeš jíst rovnou při courání po městě. Stánky jako Fried Land na Campo San Leonardo jsou tady jasnou volbou pro hladové chodce.
Další rychlovka je "tramezzino" – trojúhelníkový sendvič s opravdu hutnou vrstvou majonézové náplně a často s tuňákem, šunkou, artyčoky nebo vajíčkem. Malé bary je nabízí už od rána, klidně ke kávě.
Pokud jsi fanoušek sladkého, doporučuju ochutnat "frittelle" (benátské kobližky s rozinkami nebo jemným krémem), které místní prodávají hlavně během karnevalu. Rychlý cukr za pár centů.
Jídlo | Typ | Cena (EUR) |
---|---|---|
Cicchetti | Jednohubky | 1–3 |
Fritto misto | Smažené mořské plody | 5–8 |
Tramezzino | Sendvič | 2–4 |
Frittelle | Sladkost | 1–2 |
Street food v Benátkách tě doslova nabije na další toulky městem. Neplať za předražené turistické pasti – skvělá chuťovka tě tu čeká za pár mincí na každém rohu.
Když v Benátkách hledáš pořádné mořské plody, platí jedno hlavní pravidlo – čím blíž jsi k trhu Rialto, tím větší šance, že ryby a sépie byly ráno ještě v laguně. Právě kolem Rialta najdeš pár podniků, kde dělají mořské dobroty jako nikde jinde.
Chceš něco rychlého? U stánků poblíž trhu Rialto najdeš čerstvé grilované olihně na talířku – za pár eur, chutná a bez čekání. Když ti přijde, že restaurace je moc přeplněná cizinci, zkus se orientovat podle toho, kde stojí v řadě místní. Pokud tam Benátčané sáhnou po mušlích nebo krevetách, je to sázka na jistotu.
Tip navíc: Hodně podniků má v nabídce „fritto misto“ – to je talíř smažených ryb, kalamárů a krevet. Ideální volba, když nevíš, co vybrat a chceš ochutnat od všeho něco. Pokud chceš jídlo, na které se Benátčaní opravdu těší, sáhni po sépiích připravovaných ve vlastní šťávě a inkoustu.
Pro vegetariány toho tady moc nebude, protože Benátky žijí hlavně mořskými dary. Takže pokud máš chuť na opravdu autentické mořské plody, drž se trhu Rialto a neboj se zeptat obsluhy, co jim dnes ráno přišlo čerstvého. Na tom v Benátkách záleží nejvíc.
Když někdo řekne Benátky a káva, většina lidí si hned vybaví slavné kavárny kolem náměstí San Marco. Jasně, posedět si v Caffè Florian má svoje kouzlo – tenhle podnik je tady už od roku 1720 a je vůbec druhou nejstarší fungující kavárnou na světě. Ale pozor, za espresso tu dáš klidně šest euro, a pokud k tomu přihodíš croissant a posedíš na terase, osladí ti účet i příplatek za "živou hudbu".
Pokud chceš zažít pravou benátskou atmosféru, zkus i méně známé podniky, kam chodí místní. Tady je pár tipů, kde ti nabídnou nejen kávu, ale i přátelskou atmosféru bez turistického šílenství:
Hodí se vědět, že v Benátkách platí jiné kavárenské zvyky než u nás. Pokud stojíš u baru, espresso tě často vyjde levněji než při sezení. Stačí říct "al banco" a můžeš pít s místními.
Kavárna | Rok založení | Cena espressa (orientačně) | Atmosféra |
---|---|---|---|
Caffè Florian | 1720 | 6 € | Historická, elegantní |
Caffe Rosso | 1870 | 1,5 € | Uvolněná, mladistvá |
Caffè del Doge | 50. léta 20. století | 2 € | Kávová specialita, lokální |
Caffè Lavena | 1750 | 5 € | Tradiční, s výběrem dezertů |
Při procházce Benátkami rozhodně stojí za to udělat si pauzu právě v jedné z těchto kaváren. Jen nečekej obří hrnky, jak jsme zvyklí z domova – tady je to spíš o zážitku a chuti než o kvantitě. A pro fajnšmekry: pokud přijdeš dopoledne, často dostaneš ke kávě malý kousek koláče zdarma nebo vodu.
Když přijde řeč na sladké v Benátkách, většina lidí si vybaví tiramisu. Jasně, to tu taky najdeš, ale pokud chceš poznat Benátky opravdu zblízka, dej šanci místním dezertům, které se nevyskytují v každé italské vesnici.
Pečené "frittelle" jsou něco jako malé koblihy – ale v Benátkách je dělají jen v době karnevalu. Nejčastěji je plní krémem, rozinkami nebo piniovými oříšky. Rychle mizí, takže když je potkáš v cukrárně, neváhej.
Za zkoušku stojí "zaleti" – malé koláčky s rozinkami, které se tradičně jedí při slavnosti Festa della Madonna della Salute. Nikde jinde v Itálii na ně nenarazíš. V některých pekárnách je mají po celý rok.
Chceš konkrétní tip? Populární cukrárna Rizzardini blízko mostu Rialto prodává frittelle a další místní klasiku. Pro sušenky busolai si můžeš skočit na Burano, kde jsou opravdu nejlepší.
Dezert | Kdy ho sehnat | Nejlepší místo |
---|---|---|
Frittelle | Karneval (únor-březen) | Pasticceria Rizzardini |
Busolai buranelli | Celoročně | Ostrov Burano, místní pekárny |
Zaleti | Listopad, Festa della Salute | Pekárny v okolí Salute |
Baicoli | Celoročně | Tradiční cukrárny, Rialto |
Když budeš v Benátkách, nenechávej sladké až na konec dne, protože ty nejlepší kusy mizí už odpoledne. A pozor, spousta místních cukráren nepřijímá kartu, tak si připrav pár euro v hotovosti.
V Benátkách není problém narazit na podniky, které chtějí z turistů vytáhnout maximum za minimum kvality. Poznáš je často podle číšníka před vchodem, lákajícího dovnitř, a několika menu ve vitríně ve všech možných jazycích. Ceny za pizzu nebo těstoviny tu můžou být až dvojnásobné než v ulicích jen o pár bloků dál. A co je horší, často dostaneš mražené mořské plody nebo jídla připravená narychlo, bez lásky.
Chceš-li si užít pravou atmosféru a dobré jídlo, drž se těchto tipů:
Turisti často sednou do prvního volného podniku na hlavní třídě kolem Canal Grande a jsou pak zklamaní, že jídlo nestojí za nic. Zkus vyhledat známé "osterie" nebo "trattorie", například v oblastech jako Cannaregio nebo Dorsoduro je atmosféra mnohem klidnější a jídlo chutná podstatně líp. A ještě jeden tip: většina restaurací má recenze na Google nebo TripAdvisoru, ale nejlepší je dát na radu ubytovaných místních nebo majitele penzionu.
Mrkni i na srovnání průměrných cen jídel a kávy v turistických pastích a obyčejných podnicích:
Nápoj/jídlo | Turistické spoty (EUR) | Místní podniky (EUR) |
---|---|---|
Cappuccino | 5–7 | 1,5–3 |
Pasta s mořskými plody | 22–30 | 12–18 |
Cicchetti (porce) | 3–4 | 1,5–2 |
Pizza Margherita | 12–15 | 6–8 |
Občas je lepší místo oběda z restaurace zajít na rychlé cicchetti do tradičního baru – chutná to skvěle a dostaneš pravou atmosféru Benátek bez turistické přirážky.
Napsat komentář
Položky označené * jsou povinné.