RC Auta a Autodíly

Toyota května 25, 2025

Co jíst v Benátkách: Tipy na nejlepší jídla a zážitky

  • Napsáno
    Jan Voříšek

    Jan Voříšek

  • 0 Komentáře

V Benátkách je jídlo výzva, a to i pro někoho, kdo si myslí, že zná italskou kuchyni jako své boty. Zapomeň na ty klasické špagety carbonara nebo capriciosu – Benátky jedou podle vlastních pravidel. Pokud si chceš dát opravdu něco, co tu má tradici, nechoď hned do prvního podniku s chechtajícím se gondoliérem ve výloze.

Tady se jí hodně z ryb a mořských plodů, protože laguna je prakticky kuchyň města. Když ti v nabídce přistanou „cicchetti“, neváhej – tyhle malé jednohubky připomínají italské tapas a jsou ideální ke sklence vína. A jestli chceš fakt něco autentického, hledej podniky, kde sedí hlavně místní a menu nepřepínají do deseti jazyků.

Jestli jsi v Benátkách autem, nezapomeň, že přímo do historického centra se s Toyotou nedostaneš. Auto necháš na parkovišti a pak pěšky nebo vaporetto. Ale neboj, alespoň se ti spálí kalorie před dalším kolem ochutnávek. Dám ti pár tipů, co v Benátkách rozhodně neprošvihnout a na co si dát při výběru jídla pozor.

Místní speciality, které musíš ochutnat

Benátky mají svoje vychytávky, které jinde ve městě Itálie neochutnáš. První na řadě je "sarde in saor" – marinované sardinky nejdřív osmažené na olivovém oleji, pak naložené v octě, s cibulí, rozinkami a piniovými oříšky. Tuhle kombinaci v menu hledej spíš v menších podnicích, kde se nezaleknou místních chutí.

Pak je tu "risotto al nero di seppia", což je rizoto černé po sépiové inkoustu. Zapomeň na uhlazenou bílou rýži – tady je všechno černé jak noc, chuť je ale jemná, mořská a fakt typická pro Benátky. Jestli nevadí černé zuby na fotkách, jdi do toho.

Nezůstávej jen u hlavních chodů. Vyzkoušej "baccalà mantecato" – sušená a po domácku našlehaná treska, podávaná s bílým chlebem nebo na crostini. Kdo nemá rád ryby, zkus "fegato alla veneziana" – jemně dušená telecí játra s cibulí. Je to jídlo, které spojuje starou školu s domácí pohodou.

  • Sarde in saor: ideální začátek, lehké, sladko-kyselé.
  • Risotto al nero di seppia: nezaměnitelný vzhled, hluboká chuť.
  • Baccalà mantecato: rychlá jednohubka i předkrm, skvělé ke skleničce.
  • Fegato alla veneziana: když máš chuť na něco vydatnějšího.
  • Tramezzini: trojúhelníkové sendviče plněné tuňákem, vejci, domácí majonézou nebo šunkou – rychlá svačina na cestu.

Všechna tahle jídla si dej tam, kde vidíš místní obyvatele, ne frontu turistů. Na jídelníčku se leckde objevují taky "moeche" – malé smažené krabíky, ale to chce trochu odvahy a trefit správné období, kdy jsou krabi měkcí. Tip: Většina tradičních jídel chutná nejlíp s bílým vínem z okolí, třeba Soave nebo Prosecco.

Street food a rychlovky v Benátkách

Kdo si myslí, že street food je záležitostí pouze moderních měst, ten nikdy nebyl v Benátkách. Právě tady se dá najít spousta malých stánků, bister a "bacaro" barů, kde tě rychle zasytí lokální dobroty. Jestli nerad sedíš dlouho v restauraci, Benátky jsou pro tebe hotový ráj.

Pro začátek vyzkoušej cicchetti. To jsou malé jednohubky, které lokální prodavači skládají ze zbytků čerstvých surovin – třeba opečená polenta s grilovanou treskou, pečené papriky s anchovkou nebo miniaturní sýrové sendviče. Za jedno zaplatíš většinou mezi 1–3 eury, takže můžeš ochutnat víc různých druhů. Skvělá je zastávka v podnicích jako All’Arco nebo Cantina Do Mori, kde si tě pamatují spíš místní než turisté. K cicchetti si místní dávají "ombra" – malou sklenku vína.

Jestli máš chuť na něco teplého, hoď očko po smažených specialitách. Smažené mořské plody "fritto misto" (zvláště kalamáry, malé rybky nebo krevety) často seženete v papírovém kuželu, takže můžeš jíst rovnou při courání po městě. Stánky jako Fried Land na Campo San Leonardo jsou tady jasnou volbou pro hladové chodce.

Další rychlovka je "tramezzino" – trojúhelníkový sendvič s opravdu hutnou vrstvou majonézové náplně a často s tuňákem, šunkou, artyčoky nebo vajíčkem. Malé bary je nabízí už od rána, klidně ke kávě.

Pokud jsi fanoušek sladkého, doporučuju ochutnat "frittelle" (benátské kobližky s rozinkami nebo jemným krémem), které místní prodávají hlavně během karnevalu. Rychlý cukr za pár centů.

  • Cicchetti – jednohubky s rybou, zeleninou nebo sýrem
  • Fritto misto – smažené mořské plody v papírovém sáčku
  • Tramezzini – trojúhelníkové sendviče s různými náplněmi
  • Frittelle – sladké benátské kobližky
JídloTypCena (EUR)
CicchettiJednohubky1–3
Fritto mistoSmažené mořské plody5–8
TramezzinoSendvič2–4
FrittelleSladkost1–2

Street food v Benátkách tě doslova nabije na další toulky městem. Neplať za předražené turistické pasti – skvělá chuťovka tě tu čeká za pár mincí na každém rohu.

Kam na nejlepší mořské plody

Když v Benátkách hledáš pořádné mořské plody, platí jedno hlavní pravidlo – čím blíž jsi k trhu Rialto, tím větší šance, že ryby a sépie byly ráno ještě v laguně. Právě kolem Rialta najdeš pár podniků, kde dělají mořské dobroty jako nikde jinde.

  • Trattoria Alla Madonna – Jen pár kroků od Rialto. Je tady už přes 70 let a dává si záležet na čerstvosti. Doporučuju polévku z mořských plodů nebo smažené kalamáry.
  • Osteria alle Testiere – Malá a často narvaná, rezervace nutná aspoň týden dopředu. Jejich „gran fritto misto“ neboli směs smažených ryb a mořských potvor nemá v centru konkurenci.
  • Antiche Carampane – Tady se schází benátská elita i kuchaři z jiných restaurací. Známá hlavně díky tradičním těstovinám se sépiovým inkoustem (spaghetti al nero di seppia), ale mořské plody jsou vždycky top. Mají dokonce napsáno na dveřích, že zde neprodávají pizzu turistům – a to je dobré znamení!

Chceš něco rychlého? U stánků poblíž trhu Rialto najdeš čerstvé grilované olihně na talířku – za pár eur, chutná a bez čekání. Když ti přijde, že restaurace je moc přeplněná cizinci, zkus se orientovat podle toho, kde stojí v řadě místní. Pokud tam Benátčané sáhnou po mušlích nebo krevetách, je to sázka na jistotu.

Tip navíc: Hodně podniků má v nabídce „fritto misto“ – to je talíř smažených ryb, kalamárů a krevet. Ideální volba, když nevíš, co vybrat a chceš ochutnat od všeho něco. Pokud chceš jídlo, na které se Benátčaní opravdu těší, sáhni po sépiích připravovaných ve vlastní šťávě a inkoustu.

Pro vegetariány toho tady moc nebude, protože Benátky žijí hlavně mořskými dary. Takže pokud máš chuť na opravdu autentické mořské plody, drž se trhu Rialto a neboj se zeptat obsluhy, co jim dnes ráno přišlo čerstvého. Na tom v Benátkách záleží nejvíc.

Tipy na tradiční benátské kavárny

Tipy na tradiční benátské kavárny

Když někdo řekne Benátky a káva, většina lidí si hned vybaví slavné kavárny kolem náměstí San Marco. Jasně, posedět si v Caffè Florian má svoje kouzlo – tenhle podnik je tady už od roku 1720 a je vůbec druhou nejstarší fungující kavárnou na světě. Ale pozor, za espresso tu dáš klidně šest euro, a pokud k tomu přihodíš croissant a posedíš na terase, osladí ti účet i příplatek za "živou hudbu".

Pokud chceš zažít pravou benátskou atmosféru, zkus i méně známé podniky, kam chodí místní. Tady je pár tipů, kde ti nabídnou nejen kávu, ale i přátelskou atmosféru bez turistického šílenství:

  • Caffe Rosso – Najdeš ji na náměstí Campo Santa Margherita, je to studentský spot s dlouhou tradicí, kde kromě kávy dávají i dobré pečivo. Zahrádka je ideální na pozorování lidí.
  • Caffè del Doge – Tahle kavárna v srdci čtvrti Rialto praží vlastní zrna už od 50. let minulého století. Pokud jsi kávový nadšenec, přijď ochutnat různé druhy na filtr, espresso nebo i studené kávové drinky.
  • Caffè Lavena – Další stálice přímo na náměstí San Marco. Funguje už od roku 1750, a kromě kávy tu bývá i skvělý výběr domácích sladkostí.

Hodí se vědět, že v Benátkách platí jiné kavárenské zvyky než u nás. Pokud stojíš u baru, espresso tě často vyjde levněji než při sezení. Stačí říct "al banco" a můžeš pít s místními.

KavárnaRok založeníCena espressa (orientačně)Atmosféra
Caffè Florian17206 €Historická, elegantní
Caffe Rosso18701,5 €Uvolněná, mladistvá
Caffè del Doge50. léta 20. století2 €Kávová specialita, lokální
Caffè Lavena17505 €Tradiční, s výběrem dezertů

Při procházce Benátkami rozhodně stojí za to udělat si pauzu právě v jedné z těchto kaváren. Jen nečekej obří hrnky, jak jsme zvyklí z domova – tady je to spíš o zážitku a chuti než o kvantitě. A pro fajnšmekry: pokud přijdeš dopoledne, často dostaneš ke kávě malý kousek koláče zdarma nebo vodu.

Dezerty, které jinde nenajdeš

Když přijde řeč na sladké v Benátkách, většina lidí si vybaví tiramisu. Jasně, to tu taky najdeš, ale pokud chceš poznat Benátky opravdu zblízka, dej šanci místním dezertům, které se nevyskytují v každé italské vesnici.

Pečené "frittelle" jsou něco jako malé koblihy – ale v Benátkách je dělají jen v době karnevalu. Nejčastěji je plní krémem, rozinkami nebo piniovými oříšky. Rychle mizí, takže když je potkáš v cukrárně, neváhej.

Za zkoušku stojí "zaleti" – malé koláčky s rozinkami, které se tradičně jedí při slavnosti Festa della Madonna della Salute. Nikde jinde v Itálii na ně nenarazíš. V některých pekárnách je mají po celý rok.

  • Bussolai buranelli – máslové sušenky z ostrova Burano, ve tvaru kolečka nebo S. Ideální ke kávě.
  • Baicoli – ultra tenké křupavé sušenky, které byly původně zásobou pro lodníky. Jedí se s krémem zabaglione nebo jen tak.
  • Torta di polenta – sladký koláč z kukuřičné mouky. Domácí záležitost, v restauracích ho moc nenajdeš.

Chceš konkrétní tip? Populární cukrárna Rizzardini blízko mostu Rialto prodává frittelle a další místní klasiku. Pro sušenky busolai si můžeš skočit na Burano, kde jsou opravdu nejlepší.

DezertKdy ho sehnatNejlepší místo
FrittelleKarneval (únor-březen)Pasticceria Rizzardini
Busolai buranelliCeloročněOstrov Burano, místní pekárny
ZaletiListopad, Festa della SalutePekárny v okolí Salute
BaicoliCeloročněTradiční cukrárny, Rialto

Když budeš v Benátkách, nenechávej sladké až na konec dne, protože ty nejlepší kusy mizí už odpoledne. A pozor, spousta místních cukráren nepřijímá kartu, tak si připrav pár euro v hotovosti.

Jak se vyhnout turistickým pastím

V Benátkách není problém narazit na podniky, které chtějí z turistů vytáhnout maximum za minimum kvality. Poznáš je často podle číšníka před vchodem, lákajícího dovnitř, a několika menu ve vitríně ve všech možných jazycích. Ceny za pizzu nebo těstoviny tu můžou být až dvojnásobné než v ulicích jen o pár bloků dál. A co je horší, často dostaneš mražené mořské plody nebo jídla připravená narychlo, bez lásky.

Chceš-li si užít pravou atmosféru a dobré jídlo, drž se těchto tipů:

  • Jdi do podniku, kde vidíš jíst místní lidi – poznáš to podle domácí italštiny ve vzduchu a obyčejnějšího prostředí.
  • Nepodceňuj vzdálenost od hlavních turistických tras. I jen dvě ulice dál od náměstí sv. Marka najdeš jídlo o třetinu levnější a s lepší chutí.
  • Neptej se jen na "pizza" nebo "spaghetti" – zkus místní speciality, třeba sarde in saor nebo těstoviny s krabím masem. Podniky zaměřené na Benátky nabídnou víc než fastfood pro turisty.
  • Prohlédni si menu – když obsahuje obrázky všech jídel a několik jazyků, často je to varovný signál.
  • Pečlivě zkontroluj účtenku – někdy přihodí "coperto" (servisní poplatek) nebo přepočítají cenu, aniž by ti to řekli dopředu. Většinou je běžný poplatek 1–3 eura na osobu, za něco extrémního utíkej pryč.

Turisti často sednou do prvního volného podniku na hlavní třídě kolem Canal Grande a jsou pak zklamaní, že jídlo nestojí za nic. Zkus vyhledat známé "osterie" nebo "trattorie", například v oblastech jako Cannaregio nebo Dorsoduro je atmosféra mnohem klidnější a jídlo chutná podstatně líp. A ještě jeden tip: většina restaurací má recenze na Google nebo TripAdvisoru, ale nejlepší je dát na radu ubytovaných místních nebo majitele penzionu.

Mrkni i na srovnání průměrných cen jídel a kávy v turistických pastích a obyčejných podnicích:

Nápoj/jídlo Turistické spoty (EUR) Místní podniky (EUR)
Cappuccino 5–7 1,5–3
Pasta s mořskými plody 22–30 12–18
Cicchetti (porce) 3–4 1,5–2
Pizza Margherita 12–15 6–8

Občas je lepší místo oběda z restaurace zajít na rychlé cicchetti do tradičního baru – chutná to skvěle a dostaneš pravou atmosféru Benátek bez turistické přirážky.

Napsat komentář

Položky označené * jsou povinné.