Ptáte se, co vlastně dneska jí Češi? Odpověď není vůbec jednoduchá – část lidí stále nedá dopustit na svíčkovou a vepřo knedlo zelo, ale nákupní košíky i restaurace ukazují, že řada z nás zkouší nové chutě a jedí pestřeji než kdy předtím. Pokud vás zajímá, po čem Češi v roce 2025 sahají nejčastěji, jak se mění naše strava a proč už segedín nebo salám na chlebu nejsou jediné stálice, čtete dál.
Nikdo z Čechů si nedovede představit život bez pořádného talíře svíčkové. Podle Českého statistického úřadu je svíčková na smetaně druhé nejoblíbenější jídlo ve školních jídelnách (hned po kuřeti na paprice). Knedlo-vepřo-zelo nebo guláš najdete v restauracích ve všech koutech republiky a domácí kuchařky mají recepty v malíku.
Je to i otázka zvyku – nedělní obědy s rodinou, sváteční jídla na Vánoce a Velikonoce, nebo rychlý smažák v hospodě. Zajímavé je, že polévky (rajská, čočková, bramboračka) se stále vaří pravidelně, přestože mezi mladými ztrácí oblibu. Hospodská jídla, jako je utopenec, nakládaný hermelín nebo tlačenka, patří k pivním stálicím. V žebříčku nejčastějších jídel jsou i české sladké buchty, ovocné knedlíky nebo štrůdl.
Nejčastější domácí jídla (2025) | Oblíbenost (%) |
---|---|
Svíčková na smetaně | 57 |
Knedlo-vepřo-zelo | 54 |
Řízek s bramborovým salátem | 51 |
Guláš | 43 |
Ovocné knedlíky | 41 |
Smažený sýr | 36 |
Tyhle chutě přetrvávají, protože je často spojují s dětstvím a rodinou – zmizí někdy? Upřímně, asi ne, ale pomalu je doplňují novinky.
Češi se sice milují ve smažených jídlech, ale poslední tři roky vidíme změnu. Supermarkety a restaurace hlásí obrovský nárůst zájmu o zeleninu, luštěniny a „čistší“ fit potraviny. Průměrná spotřeba masa na osobu už třetím rokem klesá (podle Státního zdravotního ústavu je to 78 kg/osoba, 10 let zpět to bylo 85 kg). Stoupají rychlá jídla – těstoviny s pestem, hummus, zeleninové polévky, různé typy wrapů a bowlů, které nejsou typickou českou klasikou, ale mladí je mají ve svých oblíbených receptech.
Raketově rostou i veganské a vegetariánské produkty a roste zájem o bezlepkové a bezlaktózové varianty. Mnohem více Češi vaří doma a hledají nové recepty – podle vyhledávání na internetu jsou trendy hlavně domácí pizza, ramen, poké bowl, nebo šakšuka.
Česká kuchyně se rozšiřuje o vlivy z Asie i Středomoří – olivový olej, tofu, sojová omáčka, avokádo nebo fety se už zabydlely i v menších městech. Děti a teenageři často znají vietnamský bun bo nam bo nebo americké pancakes líp než moravský vrabec.
Češi mají snídani často jednoduchou – bílý jogurt, pečivo, pomazánka nebo toasty. Hitem posledních let jsou overnight oats (ovesné kaše připravené večer), nebo granola s ovocem. Dospělí volí raději slané, mládež a děti sladké snídaně (vafle, lívance, smoothie bowls).
Oběd je pořád hlavním jídlem dne, kde vede teplý pokrm. Nejčastěji maso s přílohou, u starších generací víc vepřové, mladí častěji kuřecí nebo tofu. Večeře jsou skoro vždy rychlovky, často studené – chleba s pomazánkou, vajíčka, nebo zbytky z oběda. S rostoucím počtem singles nebo párů bez dětí se snižuje i složitost vaření. Hotová nebo předpřipravená jídla najdete v ledničce skoro u všech.
Typické menu podle dne | Snídaně | Oběd | Večeře |
---|---|---|---|
Pondělí | Jogurt s ovocem | Kuřecí řízek + brambor | Chléb s pomazánkou |
Středa | Overnight oats | Těstoviny se sosem | Zeleninový salát s vejcem |
Neděle | Domácí bábovka | Svíčková na smetaně | Obložený talíř |
Ne každý si ale vaří, roste i podíl těch, kdo pravidelně objednávají „food delivery“ (rozvážkové služby), hlavně ve městech. Průměrný Čech ale pořád vaří zhruba 4x týdně doma.
Lidé začínají přemýšlet u jídla víc než dřív. Přiznejme si, ceny v obchodě nejsou sranda – od roku 2021 stouply průměrné náklady na jídlo o 36 %. Dost rodin šetří, hledají levnější alternativy, více vaří podle slev a sezónních surovin. Stoupá také zájem o méně průmyslově zpracované potraviny a farmářské produkty. Roste pocit, že „když už jíme, tak ať to má nějaký smysl“.
Češi si častěji porovnávají etikety na potravinách, počítají kalorie i složení. Přes 40 % domácností kupuje light produkty nebo varianty s menším množstvím cukru a tuků. Kdo může, zařazuje do jídla kvalitnější suroviny, méně sází na levné koloniály.
Dalším trendem je rychlost: Češi nechtějí večer stát dvě hodiny u plotny. Hledají rychlé recepty (do 15 minut), používají polotovary, mraženou zeleninu, hotové omáčky. Nejúspěšnější kuchařské pořady, blogy i YouTube kanály jsou dnes plné „rychlo-večeří“ a „vaření pro lenochy“.
Dnešní Češi dávají dohromady to nejlepší z obou světů – mají rádi tradici, ale nebojí se zkoušet nové chutě. Hodně domácností už vaří bez masa minimálně několik dní týdně. Z masa mizí tučné výrobky, uzeniny nahrazují šunkou nebo sýrem. Pomazánky, domácí hummus, zeleninový salát – rychlé recepty hrají prim.
Základní tipy, které platí v Česku (2025):
Nejčastější chyby jsou stereotypech: jíme pořád dokola to samé, málo pijeme vodu, příliš solíme a nevěnujeme pozornost tomu, co kupujeme v rychlosti mezi regály. Stojí za to najít si čas na kvalitní vaření aspoň dvakrát týdně, zlepšuje to nejen zdraví, ale i náladu.
Chyby ve stravování | Projevy |
---|---|
Příliš smažených jídel | Nadýmání, únava |
Nedostatek vlákniny | Zácpa, špatná imunita |
Příliš cukru v nápojích | Přibírání, únava |
Mono-dieta (opakování jednoho typu jídla) | Nedostatek vitamínů |
Česko už dávno není „země jedné svíčkové“. Zkuste kombinovat své chutě a nebát se porušit klasiku. Vařte často, jděte do pestrosti a nezapomeňte: nejlepší jídlo je to, ke kterému si sednete se skvělými lidmi.
Napsat komentář
Položky označené * jsou povinné.